Екскурсія Тернопільським молокозаводом «Молокія»: уся правда (фото, відео)

Опубліковано в Актуально 03.04.2017

Після презентації оновленої «Молокії», команда провела екскурсію заводом. Також експерт «Знаку якості», Костянтин Грубич проявив свої кулінарні таланти , поділився рецептом смузі , які приготував з продукції заводу.

Голові управління пану Віталію вдалося показати нам малу частину того, що відбувається на заводі, бо, за його словами, це зайняло б надто багато часу.

Для захисту продукції заводу, перед тим як зайти в приміщення, де виробляють молочні продукти, журналісти повинні були залишити усі аксесуари і речі в камері схову. Нам, як виняток, дозволили взяти із собою камери аби показати «Молокію» зсередини. Також журналістам потрібно було одягнути захисний одяг і продезінфікувати руки.

Проте, при вході у новий цех з виробництва кисломолочного сиру, який «Молокія» відкрила нещодавно, журналістів попросили залишити усі речі (що були у них при собі), одягнути маски і ще раз продезінфікувати руки. Пан Віталій пояснив таку безпеку тим, що сир виготовляється у відкритому вигляді, і працівники дбають про безпеку кінцевого продукту.

Повністю оновлені цехи нам показав та розповів про процеси створення продукції, яка потрапляє до споживачів, голова правління Ковальчук Віталій Володимирович.

-         Усі процеси які відбуваються на перших стадіях є автоматизовані, -  розповідає пан Віталій.

На заводі є  4 лінії приймання сировини, приїжджає лабораторія і бере аналіз речовини. Пізніше, відповідно до статусу молока визначають місце його розміщення. Для молока на заводі діє чотири статуси :

·        Молоко на молоко питне;

·        Молоко на кефір і йогурт;

·        Молоко на сметану.

 Також пан Віталій розповів і  показав станцію, на якій відбувається миття всіх труб і танків.

-         Через дозатори із хімічної станції подаються хімічні реагенти : каустична сода і азотна кислота – речі, якими ми миємо завод. Дезінфекція проводиться гарячою водою температурою 90 і вище градусів або над оцтовою кислотою – це холодна дезінфекція.

Вартує уваги і вузол фруктового наповнювача, який спеціально розроблений німецькою компанією «GEA» . Оскільки створити таку конструкцію, яка  б мала густий наповнювач розміщений на висоті 16-ти метрів, який містить дозацію, яку можна чітко подати в той чи інший ферментатор до білої основи йогурту, було дуже важко, спеціалістам вдалося зробити її з третього разу.

-         Це було зроблено тільки з метою безпеки. Для того, щоб не носити не дезінфіковану ємкість з наповнювачем на третій поверх, все робиться на першому поверсі і подається трубами там, де виготовляється продукт, - додає Віталій Володимирович.

Після завершення екскурсії Костянтин Грубич показав, як готується один із найпопулярніших і найпростіших у приготуванні напою – смузі та поділився рецептами.

РЕЦЕПТИ СМУЗІ ВІД КОСТЯНТИНА ГРУБИЧА

 «Солоний смузі»

Інгредієнти:

·        Білий питний йогурт

·        Огірки  2 шт.

·        Сіль, кріп, базилік, м’ята, сік лайму або лимону

Добряче все подрібнюємо. Готовий напій розділити на порції.

«Солодке смузі»

Інгредієнти:

·        Йогурт питний

·        Молоко

·        Вівсяні пластівці склянку

·        Банани 2 шт.

·        Мед

·        Кориця

 

Усі елементи напою додати і подрібнити у  блендері . Розділити на порції, можна прикрасити шматочком банану чи присипати корицею. Смачного! 

Прокоментувати:

СОЦІУМ

23.04.2024 soroka
Єгері 68 бригади знищують «тернопільськими» FPV дронами ворожу спецтехніку - Сергій Надал
Герої захисники з 68-ї єгерської бригади знищують ворожу спецтехніку «тернопільськими дронами». Відповідне відео у соцмережах…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3776.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.