Сьогодні у Тернополі просканують територію навколо Архикатедрального собору

Опубліковано в Актуально 28.02.2017

Впродовж сьогоднішнього вівторка в Тернополі проведуть дослідження історичної частини міста. Для цього із Києва приїхала команда фахівців із георадаром швейцарської фірми “Leica Geosystems”.

Зокрема, представники компанії SystemSolutions скануватимуть територію довкола Архикатедрального собору Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці для того, щоб створити її 3D модель.

- Сьогодні ми плануємо провести 3D сканування навколо Архикатедрального собору. Це робиться з метою створення 3D моделі. З допомогою останньої можна буде оновити фасади будівель в історичному стилі для того, щоб вони вписувались в екстер’єр Архикатедрального собору, - розповідає технічний консультант SystemSolutions Туряниця Михайло.

Як інформують в управлінні ЖКГ, фахівці із столиці привезли георадар ще вчора і встигли дослідити ряд об’єктів в Тернополі: підземелля під Архикатедральним собором та під Тернопільським замком, Майдан Волі, двір на вулиці Листопадова, 3. Також, були обстежені і ті ділянки в місті, де періодично спостерігаються просідання ґрунту.

- Одна із найважливіших цілей нашого приїзду – знайти підземні ходи у вашому місті. Наскільки я можу робити висновки – вчорашні пробні вимірювання пройшли дуже успішно. Ми виявили близько 5-7 ходів: деякі з них вже були відомі, інші – ні. Зокрема, були виявлені пустоти на глибині 1- 1,5 метрів. В подальшому це все буде детально обслідуватись, - ділиться попередніми результатами Туряниця Михайло.

Як зазначають в управлінні ЖКГ, георадар – є унікальним серед іншого геофізичного обладнання. Адже з допомогою саме цього приладу можна детально без руйнувань проводити дослідження середовища. Зокрема в Тернополі, він допоможе отримати інформацію щодо різноманітних мереж (комунікаційних, водо- та газопровідних тощо) та виявити старовинні підземелля. Отримані дані в свою чергу посприяють розвитку міста.

На думку заступника міського голови Леоніда Бицюри, використання пристрою – це черговий крок у дослідженні історії нашого місті та реалізації проекту “Підземний Тернопіль”:

 - Пристрій введений у виробництво лише в середині лютого. Він — унікальний, адже не тільки дозволяє побачити комунікації або пустоти, а ще й дає можливість застосувати 3D-сканер, який може створити в електронному форматі 3D-проекцію будь-якої території, незалежно від того, чи це частина вулиці, приміщення чи підземелля. Ми відібрали декілька локацій для того, аби, по-перше, випробувати потужності й можливості пристрою, а по-друге, переконатись у наших гіпотезах щодо наявності підземель та підземних ходів у центральній частині міста.

До слова, подібних досліджень підземель з допомогою георадару в Україні ще не проводилось. Щоправда, сьогодні команда київських фахівців із надсучасним геофізичним обладнанням перебуватиме останній день.  

 

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.04.2024 soroka
Кличко зустрівся у Києві з мером Гамбурга і розповів про допомогу від німецького міста-побратима
Мер Києва Віталій Кличко зустрівся з мером Гамбурга Петером Ченчером і розповів про нову партію…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3768.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.