Тернопільське летовище "озброїлось" необхідними документами та вже може приймати літаки

Опубліковано в Актуально 08.12.2016

Нещодавно тернопільське летовище отримало три важливі документи, які відкриватимуть нові шляхи у відновленні його роботи. Зокрема, Державаіслужба видала Тернопільському аеропорту два сертифікати: аеродрому та служби авіаційної безпеки. А цими вихідними летовище отримало і акт на право власності земельної ділянки. 

«На сьогоднішній день ми маємо розпорядження підписане першим заступником голови Тернопільської облдержадміністрації Іваном Крисаком від 2 грудня 2016 року про затвердження проекту землеустрою судновідведення ТОКП «Тернопільавіатранс» земельних ділянок на території Смиковецької сільради Тернопільського району», - розповідає заступник голови облради Василь Деревляний. 

Так, згідно із отриманим актом місцевому аеродрому відвели земельну ділянку для постійного користування загальною площею в 156 61 89 га. Наступним етапом у відновленні функціонування аеропорту стане проведення необхідних робіт із реконструкції. Також, ведуться і переговори із різними авіакомпаніями.

«На даний момент ми проводимо перемовини з рядом авіакомпаній. Якщо говорити про внутрішні рейси, то аеропорт може навіть вже їх запускати та приймати судна малого класу до 40-50 місць, це передбачено отриманим сертифікатом. Якщо ж говорити про європейський напрямок, а це авіа судна починаючи від 80 – до 150 місць (напр. Airbus A320, Boeing 737), то перш за все потрібно привести у відповідність магістральні доріжки. Вони потребують заміни покриття на довжині 2-ох кілометрів», - зазначає директор ТОКП «Тернопільавіатранс» Юрій Малецький. 

Окрім заміни магістральної доріжки, на тернопільське летовище чекає ряд інших робіт. Зокрема, в планах внутрішній ремонт приміщення аеропорту, будова нового терміналу. Крім того, було розроблено і три проекти, два з яких пішло на фонд регіонального розвитку: 

«Це проекти із заміни існуючого даху та з утеплення фасадів та зовнішнього вигляду приміщення аеровокзалу. На перший проект потрібно 2,8 мільйони гривень, на другий – відповідно, 3,5 мільйони. Третій проект, який був і одним серед пунктів з усунення недоліків для отримання сертифікату – заміна існуючої огорожі на бетонну. До слова, цей проект перебуває на «ProZorro», - зауважує Юрій Малецький. 

Кошти на реконструкцію огорожі виділила обласна рада. Її заміну роблять в північно-східній частині аеродрому на довжині 1200 метрів. Адже саме там розташовані дачі, тому є велика загроза та небезпека несанкціонованого проникненню сторонніх людей на територію летовища. 

До слова, і про вимоги, які ставила Державіаслужба для отримання сертифікатів. Як розповів директор «Тернопільавіатранс», було 46 пунктів для усунення як недоліків. З них, велика частина потребувала прийняття рішень командного характеру; 10 пунктів потребували коштів для виконання (напр. здійснення навчання персоналу, на яке облрада виділила 75 тисяч гривень). 

До речі, працюють зараз і над виплатою боргу тернопільського аеропорту. Починаючи з 2012 року наше летовище не сплачувало податків та не здійснювало внесків до пенсійного фонду. На разі, фактична сума боргу разом із нарахуванням штрафних складає близько 4 мільйонів гривень. Однак аеропорт вже розібрався із заборгованістю по зарплатах, які перестали виплачувати з 2010 року. 

 

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.03.2024 soroka
Класичний університет Тернополя відтепер співпрацює з Люблінською Політехнікою
У четвер, 21 березня 2024 року ректор Західноукраїнського національного університету Оксана Десятнюк підписала договір про…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3835.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.