Військовим оркестром та короваями тернополяни зустріли потяг, який курсував через всю Україну (фото)

Опубліковано в Історія тижня 14.12.2017

Діти зі всієї України разом із добровольцями приїхали на один день до Тернополя «Потягом Єднання «Труханівська січ», щоб привезти подарунки до Дня святого Миколая. Гостей тепло зустріли одягнені у вишиванки тернополяни з короваями, урочистим маршем та національно-визвольними гаслами.

Як розповів один з організаторів акції Микола Бондар, це вже десятий за рахунком «Потяг Єднання». Щоправда, до Тернополя він «завітав» вдруге:

- Минулого року ми збирали вітання та подарунки з заходу і везли їх на схід, південь, північ і в центральну частину країни. Цього разу діти зі східних областей виявили бажання привітати західну Україну першими і привезти подарунки сюди. Тут в Тернополі ми будемо один день. Вже завтра потяг вирушить до Хмельницька. Наступною зупинкою стане Вінниця, а далі – Одеса, Миколаїв, Херсон, Запоріжжя. На завершення маршруту єднання потяг прибуде до Маріуполя, Волновахи – фактично до лінії розмежування. Учасники акції привезуть теплі слова та подарунки дітям та військовим на Схід. Загалом, наша подорож розпочалась 8 грудня і триватиме до 23 числа, - ділиться Микола Боднар.

За словами чоловіка, сьогодні стати пасажиром «Потягу єднання» хочуть набагато більше людей, аніж може вмістити поїзд. Долучаються до акції діти з різних куточків України, зокрема, з Донецької, Луганської, Чернігівської, Сумської та Харківської областей. Цього року потяг помістив 150 учасників. Велику підтримку в реалізації задуму надали Укрзалізниця, Генеральний штаб АТО та низка Міністерств України.

- Матеріальне навантаження на себе найбільше взяла Укрзалізниця, тобто ми не маємо тут ніяких витрат. Фактично, якби не вона – цей проект не зміг би відбутися. Також є співпраця з Генеральним штабом, із Міністерствами Збройних сил України; освіти і науки; молоді та спорту; культури. Це ті, хто майже від початку беруть участь в проведенні акції. Постійно нас зустрічають та реалізовують прийом представники їхніх управлінь та департаментів на місцях. Хочу зауважити, що у нас важлива місія, адже «Потяг єднання «Труханівська Січ» – є тим інструментом, який ламає стереотипи, що руйнують та ділять Україну на регіони. Тут діти можуть побачити правду: ми всі однакові, ми єдині, а проблема лежить далеко не в тому, якою мовою ти говориш. Крім того, потяг – фактично зворотній зв'язок. Наприклад, я знаю декількох тернопільських волонтерів, які вже четвертий рік «не розгинаються». Багато хто вже опустив руки. У них закінчились сили чи ресурси допомагати, а коли є зворотній зв'язок, коли вони бачать для кого і для чого все це робилось, тоді відчувають підтримку та набираються нових сил боротись, - пояснює Микола Боднар.

Організатор акції також наголошує на тому, що слово «потяг» має декілька значень. Перше – це інша назва поїзда, а друге – посилена схильність. Саме тому, можна говорити про те, що в учасників завдяки такій мандрівці з’являється потяг до єднання, розуміння та взаємопідтримки.

Як розповів голова Тернопільської обласної ради Віктор Овчарук, на сьогоднішній день подібні акції та їх підтримка – є надзвичайно важливими, оскільки вже 4-ий рік на сході держави триває російсько-українська війна.

- Всі військові, всі добровольці, перебуваючи на Сході в окопах, захищають наш мир та спокій, захищають цілісність наших кордонів. Діти, які до нас сьогодні завітали, демонструють підтримку, показують, що ми єдині, що ми готові боротись, а кожна смерть солдата – не є марною. Не стоїть осторонь і Тернопільська обласна рада, й Тернопільська облдержадміністрація. Ми працюємо над тим, щоб країна розвивалась, а наші діти – мали майбутнє. В рамках сьогоднішнього приїзду, учасники «Потягу єднання» побувають на кладовищі, де поховані наші герої, які не побоялись і пожертвували найціннішим – своїм життям. Також діти відвідають площу Героїв Євромайдану та побачать пам’ятник Небесній Сотні. Відбудеться і спільна молитва за упокій полеглих бійців та патріотів. На завершення ми відвеземо учасників акції на територію 44-ої окремої артилерійської бригади, яку завдяки спільній праці та позиції громади вдалось відновити, - зауважив Віктор Овчарук.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

19.04.2024 soroka
Із фестивалю у Сочі на псевдовибори у Луганськ: пропагандистські контрасти для іноземної молоді
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його учасників проводили час…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

VuwU5xVlQYg.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.