Юрій Андрухович у Тернополі розкрив усю правду про свої інтерв'ю

Опубліковано в Історія тижня 20.09.2017

Відомий український письменник Юрій Андрухович представив у Тернополі свою нову книгу «Нам усім пощастило».  Презентація видання, яке вміщує вибрані інтерв’ю письменника, відбулась у тернопільській книгарні «Є» вчора, 19 вересня. Модерував захід український письменник та видавець Василь Карп’юк.

«Нам усім пощастило» – це збірка інтерв’ю Юрія Андруховича, у яких він чітку висловлює свої погляди сучасного інтелектуала на суспільно-політичні події в Україні.

За словами письменника, у книзі немає чітких часових рамок, бо розмови об’єднані певною сюжетністю, змістовністю та актуальністю. Значна частина вміщених у виданні текстів з’являлась не лише в інтернеті. Усі інтерв’ю ретельно відбирали.

– Це могла б бути книжка втричі більша, але остаточно ми вирішили вмістити не всі тексти. Вибрані інтерв’ю – найкращий вибір із усіх можливих. Мої шухляди заповнені великою кількістю газет, де є мої публікації. Щоразу я борюся з ідеєю винести це все на смітник, але всі ці текст у свій час «сколихнули повітря». Хоч зараз вони стали згортками старого жовтого паперу, але мене завжди щось зупиняє, коли я хочу позбутись їх. Думаю, що може колись ще знадобляться, – поділився Юрій Андрухович.

Укладач Василь Карп’юк розповів, що взявся створювати серії книг з інтерв’ю, бо вони здаються важливим документом. Якщо відкривати та читати ці тексти, то можна зрозуміти, які думки були в той чи інший час.

Серед іншого Юрій Андрухович поділився, що часто бувають випадки, коли читачам не дуже подобається його думки. Вони викликають шквал та гнів. Письменник розповів, що не може цього уникнути, оскільки 90 % його висловів бувають радикальними та гострими.

– Раптом в момент, коли ти не сподіваєшся, довкола твоїх суджень виникає «шура-бура». Це такий дуже химерний закон того, як сьогодні існують будь-які тексти. Звісно, що коли під твоєю публікацією 4 чи 5 коментарів, то ти можеш легко «махнути рукою» і не звертати на них уваги. Буває, що на кожному кроці ти чуєш своє прізвище і таки доводиться читати ці «напади». У такому разі потрібно виступати не з виправданнями, бо насправді вони ще ніколи нікому не допомогли. Письменник завжди в ситуації виступає тим, хто щось завинив і має це пояснити. Потрібно формулювати відповідь не як виправдання, а як демонстрацію того, що ти писав і чим займався.

Юрій Андрухович розповів, що зовсім недавно з ним трапився випадок, коли його колонку прийняли за образливу, однак він писав її з абсолютною симпатією до героїв. Письменник жартує, що існує певна категорія людей, які ніби вдягають якісь окуляри і витягують з прочитаних текстів ненависть. Стає незрозуміло, чи роблять вони це правдиво, чи це частина якогось плану.

– Я прагну знайти пропорцію, у якій кожна наступна книга буде несподівано іншою, ніж попередня. Читачі, які полюбили попередню, мають полюбити і наступну. Це ідеальний проект, якого зараз вдається досягати лише частково, – сказав пан Юрій.

Письменник розповів, що наразі його дуже хвилюють суспільні проблеми, пов’язані з конфліктом на Сході.

– Цей конфлікт роз’їдає нас. Це – постійний трафік зброї. По всій країні розповсюджується вогнепальна та гранати. Покладатись на те, що все «розсмокчеться» – це насправді повільне вбивання. Я не буду закликати брати зброю і йти напролом, бо це нереалістичний план, а авантюрний. Над цим хочеться і далі обмірковувати.

Наостанок Юрій Андрухович закликав відгукуватись згодою на пропозиції провести інтерв’ю, адже сенс у цьому жанрі завжди є.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.03.2024 soroka
Класичний університет Тернополя відтепер співпрацює з Люблінською Політехнікою
У четвер, 21 березня 2024 року ректор Західноукраїнського національного університету Оксана Десятнюк підписала договір про…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

MaPq8GwEnww.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.