Версія для друку

Герою Небесної Сотні Тарасу Слободяну відкрили меморіальну дошку в Тернополі

Опубліковано в Історія тижня 08.09.2017

Меморіальну дошку пам’яті Герою Небесної Сотні Тарасу Слободяну урочисто відкрили у Тернополі вчора, 7 вересня. Табличку встановили на приміщенні Центру європейських та міжнародних студій ТНЕУ, що на бульварі Тараса Шевченка, 9.

Нагадаємо, що Тарас Слободян був активним учасником Євромайдану від свмого його початку. У грудні зв’язок з хлопцем, який перебував на Майдані під час заворушень, раптом пропав. Згодом тіло Тараса знайшли в лісі на Сумщині зі слідами численних катувань.

На церемонію відкриття зібрались батьки Тараса та інших загиблих героїв, представники влади, духовенство, студенти, викладачі ТНЕУ та небайдужі тернополяни.

– Тарас – вірний син нашого українського народу, патріот який не словом, а ціною власного життя відстоював свою громадянську позицію. Він не зміг вчинити по-іншому. Так хотілось би бачити сьогодні його в стінах нашого університету як талановитого хлопця, як гідного члена нашої університетської родини. Він готувався до захисту кандидатської дисертації, але смерть невблаганно вирвала його із життя і перекрила усі мрії та сподівання, – розповів ректор Тернопільського національного економічного університету Андрій Ігорович Крисоватий та додав: – Найперше дякуємо батькам за виховання патріота, борця та героя. Він завжди буде жити у наших серцях і нашій пам’яті, в  пам’яті наступних  поколінь. Такі сторінки історії не витираються, вони карбуються золотими літерами буття і майбутнього нації. Ми пишаємось, що ти навчався та працював у нашому університеті. Ми ніколи не забудемо того, що тобою покладено на вівтар нашого завтрашнього дня.

Право відкрити меморіальну дошку надали студентам центру підготовки офіцерів запасу Тернопільського національного економічного університету.

Тараса Слободяна було посмертно нагороджено орденом «Золота зірка» за громадянську мужність, патріотизм, героїчне відстоювання конституційних засад демократії, прав і свобод людини, самовіддане служіння Українському народу, виявлені під час Революції гідності, а також медаллю «За жертовність і любов до України».

На урочистостях була присутня Олена Герасименко, яка  створила серію фільмів про героїв з Тернопільщини. Окрема серія цього проекту присвячена Тарасу Слободяну.

- Знаєте, я ніколи не знімала фільми про неживих людей. Це дуже неприємні моменти, коли ти змушуєш рідних знову переживати біль втрат, коли ти змушуєш згадувати усі деталі смерті, коли ти дивишся їм в очі і бачиш невимовний біль втрати.  З Тарасом я не була знайома особисто, але коли записувала всі інтерв’ю з рідними та близькими, то зрозуміла, наскільки він був чудовою людиною і прикладом для багатьох, – розповіла пані Олена.

Матір Тараса Слободяна звернулась до усіх присутніх і подякувала за те, що знайшли час прийти на відкриття меморіальної дошки. Марія Борисівна Слободян також побажала усім здоров’я та миру і сказала: «Я хочу, щоб матері більше не плакали, щоб не гинули наші сини, чоловіки, батьки».

- Ця меморіальна дошка – це пам'ять про мого сина і таких як він. Це маленька компенсація для тих батьків, які живуть горем. Воно неминуче і ніколи не пройде. Сьогодні я прийшов сюди з дружиною тва батьками інших Героїв. Ми постійно спілкуємось та зустрічаємось. Це спілкування необхідне для нас. Ми розуміємо один одного, бо живемо тим болем, – розповів батько Тараса Ігор Слободян.