На Бережанщині австрієць шукав могилу родича

Опубліковано в Історія тижня 08.08.2016

Під час поїздки на Лисоню, де розташований пам’ятник Українським Січовим Стрільцям та меморіальна каплиця в пам'ять загиблих військових під час боїв на тій горі, зовсім випадково журналісти зустріли двох подорожніх, які сюди приїхали з далеку.

Дивно було побачити на горі Лисоні гостей з Австрії, бо в простий день та ще й під час реставрації меморіалу й українських відвідувачів небагато зустріти можна, та ще цікавішою виявилась їхня історія і мета приїзду:

Спочатку було дивно чому двоє чоловіків весь час мовчали, а інший – тільки й розпитував де саме можна знайти кладовище українських січовиків. Можливо, це й привернуло увагу і вже невдовзі журналісти, як завше робили, повитягували диктофони, камери та зацікавлено намагались дізнатись всі подробиці.

Виявляється, першим гостем був вже постарший чоловік на ім’я Манфред Шліксбір та молодший (вочевидячки його син) – Мартін Шліксбір. На Україну приїхали в гості до знайомого, який і на палке прохання старшого Шліксбіра привіз їх на Лисоню до пам’ятника Українських Січових Стрільців.

Пан Манфред поділився своєю родинною історією і розповів: приїхав саме сюди для того, щоб знайти могилу дідового брата. Той, воюючи на одному боці з українськими січовими стрільцями проти російських військ під час Першої світової війни, загинув 1 жовтня 1916 року в віці двадцяти трьох.

Звали дідового брата Йоган Біндер. Молодий австро-угорський солдат перебував в складі 88-го полку поблизу села Потутори і був лейтенантом запасу. Однак, як багато-хто вже зрозумів, з війни повернутись не зміг.

Як розповів Манфред Шліксбір, досі ніхто не знає де саме поховали їхнього родича. Лише відомо, що десь поблизу Потутор. Тому і приїхав на Україну знайти могилу дідового брата. Кажуть чи то десь в лісі біля Лисоні, чи на кладовищі українських січовиків вона ховається, як і більшість таких стареньких могил.

Ця історія надзвичайно зворушлива. Наскільки сильними є родинні зв’язки, що навіть після людської смерті крізь століття не припиняють жити.

 

На останок нашої невеликої бесіди ми запросили австрійських гостей відвідати 100 річчя подій на Лисоні та побажали успіхів у пошуках загиблого в тих же ж боях дідового брата Йогана Біндера. Сподіваємось, це у них вдасться.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

18.04.2024 soroka
Бійці 55 батальйону: Дрони від тернопільської міської ради знищують окупантів
Бійці 55 батальйону знищують московських окупантів за допомогою бомбардувальних дронів, які закуплені мерією Тернополя. На…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

MaPq8GwEnww.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.