Версія для друку

Свободівець Олег Сиротюк пропонує ввести кримінальну відповідальність за невизнання Голодомору

Опубліковано в Політика Автор  29.12.2017
Проект рішення під №923 «Про звернення до Верховної Ради України щодо запровадження кримінальної відповідальності за невизнання Голодомору» зареєстрував очільник Тернопільського обласного осередку ВО «Свобода», депутат обласної ради Олег Сиротюк.
Депутатський корпус у кількості 54-ох чоловік підтримав таку ініціативу свободівця під час четвертого пленарного засідання VII сесії Тернопільської обласної ради, яке відбулось минулої п’ятниці 22 грудня.
Як підкреслив Олег Сиротюк, ВО «Свобода» впродовж останніх 5-ти років неодноразово закликала владу підтримати таке рішення та остаточно визнати Голодомор тотальним геноцидом українського народу. Для цього свободівці ініціювали численні звернення та запити.
- Голодомор 1932–1933 років – це безпрецедентний злочин у світовій історії, бо штучний голод був спрямований не лише на фізичне знищення українців: тодішня компартійна верхівка прагнула знищити українців як націю, позбавити українське селянство його волелюбного духу та ідентичності, зламати хребет українській нації, поставити знесилених голодом, страхом та відчаєм людей на коліна, викорінити навіть думки про свободу та власну державу, - зазначено в зверненні. - Законом встановлено, що публічне заперечення Голодомору 1932-1933 років в Україні визнається наругою над пам'яттю мільйонів жертв Голодомору, приниженням гідності Українського народу і є протиправним. Нині не лише перед українським суспільством, але й перед усіма цивілізованими країнами стоїть завдання глибокого осмислення причин, характеру, масштабів Голодомору, гідного вшанування пам’яті про мільйони замордованих наших співвітчизників. Лише така позиція – збереження пам’яті про Голодомор-геноцид та вшанування пам’яті загиблих – гарантує неможливість повторення подібних трагедій у майбутньому.
Також в документі йдеться про те, що національна пам’ять є невід’ємною складовою свідомості кожної нації, а її захист – це питання збереження держави. Сьогодні ж, як в Україні, так і за її межами, мають місце провокативні спроби заперечити Голодомор та виправдати його організаторів. Ініціатором і головним натхненником заперечення Голодомору є насамперед Російська Федерація, яка, декларуючи себе правонаступницею СРСР, всіляко намагається виправдати злочини тоталітарного комуністичного режиму:
- Визнаючи Голодомор 1932-1933 років в Україні відповідно до Конвенції про запобігання злочину геноциду та покарання за нього від 9 грудня 1948 року як цілеспрямований акт масового знищення людей, держава не може ігнорувати систематичні прояви публічного заперечення Голодомору. Заперечуючи факт Голодомору, причетні до цього особи фактично виправдовують злочинні дії тоталітарного режиму СРСР, спрямовані на організацію Голодомору, наслідком яких стало знищення мільйонів людей, руйнування соціальних основ Українського народу, його вікових традицій, духовної культури і етнічної самобутності. Враховуючи все вищевикладене, зокрема, систематичні атаки Російської Федерації на інформаційний простір України у рамках «гібридної війни» проти нашої держави, можна констатувати, що постала нагальна потреба у встановленні кримінальної відповідальності за заперечення Голодомору.
Прийняте на сесії облради звернення не меті має змусити ВРУ розглянути та прийняти в цілому законопроект № 7343 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо кримінальної відповідальності за заперечення Голодомору)».