У Тернополі зріжуть чимало дерев

Опубліковано в Новини 15.11.2017

Працівники КП «Об´єднання парків культури і відпочинку м. Тернополя» приступили до масової обрізки дерев у місті. Скоро їх має значно поменшати, однак, як повідомляють в управлінні ЖКГ, бити на сполох не потрібно, адже така зрізка - планова та виконується за всіма правилами, а викорчувані дерева повинні замінити новими саджанцями.

Згідно «Правил утримання зелених насаджень у населених пунктах України» обрізають та зрізають дерева в період мінімальної циркуляції соків – навесні до розпускання бруньок або восени після опадання листя (цей період ще називають міжвегетаційним і триває він, як правило, з 15 жовтня поточного року до 15 квітня наступного).

В Тернополі з настанням міжвегетаційного періоду й розпочались роботи по зрізці чи викорчовуванню дерев. Правда цього року, дерева зрізатимуть десятками, адже вони перебувають на межі свого віку й становлять потенційну небезпеку для тернополян:

- Оскільки частими є звернення мешканців щодо наявності аварійних дерев у парках Тернополя, то їм цього року було приділено особливу увагу. Усі дерева було комісійно обстежено та визначено ті, стан яких потребує  видалення чи обрізки. Спостерігається тенденція до завершення вікової межі багатьох дерев та всихання насаджень цілими периметрами. Справа в тому, що десятки дерев в парках висаджувалися одночасно, так вони і всихають – цілими десятками. Відповідно, планується видалити чимало дерев у парках Тернополя і з перспективою подальшої заміни їх на нові міські дерева. Тому просимо тернополян не панікувати, а з розумінням поставитися до необхідності здійснення цих робіт у парках, - каже Тетяна Придача, головний спеціаліст відділу благоустрою та екології міського управління ЖКГ, благоустрою та екології ТМР.

Крім того, причиною "смерті" дерев є не лише вік, але й "болячки", котрі уражають зелені насадження внаслідок збільшення урбаністичного навантаження. Так, одне хворе дерево може заражати дерева довкола себе, що може призвести до масової хворобливості насаджень. Сьогодні це спостерігається у тернопільських парках.

Саме тому комунальники зріжуть хворі та старі дерева, а на місці них, як запевняє управління ЖКГ, будуть висаджені нові - катальпи та червонолисті клени. 

Прокоментувати:

СОЦІУМ

19.04.2024 soroka
Волонтери «Української команди» Тернопільщини передали ліки та медичні засоби бойовим медикам на Запорізький напрямок
Волонтерський штаб «Українська команда» в Тернопільській області продовжує підтримувати медиків, які рятують життя на фронті.…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

5.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.