Рибакам з Тернопільщини нагадують про заборону вилову на зимувальних ямах

Опубліковано в Новини 09.11.2017

Тернопільський рибоохоронний патруль нагадує, що відповідно до наказу Управління Державного агентства рибного господарства у Тернопільській області від 24.10.2017р. №18 «Про встановлення заборони на лов водних біоресурсів на зимувальних ямах у рибогосподарських водних об’єктах Тернопільської області» діє заборона рибальства на зимувальних ямах з 1 листопада 2017 року до весняно-літньої заборони 2018р.

Що таке зимувальна яма?

Зимувальна яма - місце масового скупчення риб у заглибленнях дна річок і водойм  в зимовий період. При зниженні температури у водоймах нижче 8 градусів починається зимова міграція до місця зимівлі. У них різко знижується активність, практично повністю припиняється споживання їжі, уповільнюється інтенсивність росту, знижується частота серцевих скорочень, сповільнюються реакції на подразники. Тобто, стає менш рухливою і збирається на зимівлю.

Для браконьєра зимувальна яма – це велика удача. Практично без особливих зусиль можна отримати великий улов, але про те, що при цьому буде виловлена найпродуктивніша частина стада риби, яка на весні дасть велике потомство, як правило, винищувачі рибних запасів не думають!!!

Для  збереження водних біоресурсів інспектори ВОВБ «Рибоохоронний патруль»   посилять  патрулювання зимувальних ям та здійснюватимуть рибоохоронні рейди на ринках та  торгових точках на предмет законного продажу риби.

Так, як браконьєрські дії призводять до зменшення чисельності рибних біоресурсів за це передбачена як адміністративна так,  і кримінальна відповідальності.

За лов на зимувальних ямах порушнику доведеться сплатити чималеньку суму.

Відповідно до Кодексу України про адміністративні правопорушення, за порушення правил рибальства передбачено попередження або накладення штрафу на громадян від 34 до 170 грн, на посадових осіб від 170 до 510 грн; за грубе порушення правил рибальства (наприклад, за рибальство із застосуванням вогнепальної зброї, електроструму, вибухових або отруйних речовин, інших заборонених знарядь лову, промислових знарядь лову особами, які не мають дозволу на промисел тощо) передбачено штраф 340-680 грн. з конфіскацією знарядь і засобів вчинення правопорушення, на посадових осіб 510-850 грн. з конфіскацією знарядь і засобів вчинення правопорушення.

Залежно від ступеня завданих збитків, за грубі порушення передбачена також і кримінальна відповідальність (ст.249 ККУ) – штраф 3400-6800 грн. або позбавлення волі строком до 3 років з конфіскацією знарядь і засобів лову, та незаконно добутих водних біоресурсів.

Тернопільський рибоохоронний патруль  звертається до всіх громадян, у разі виявлення фактів порушення правил рибальства у водоймах Тернопільської області повідомляти на цілодобову «Гарячу лінію»:                             (0352) 27-70-34 та (097) 427-85-95.

Фото: з відкритих джерел. 

Прокоментувати:

СОЦІУМ

19.04.2024 soroka
Волонтери «Української команди» Тернопільщини передали ліки та медичні засоби бойовим медикам на Запорізький напрямок
Волонтерський штаб «Українська команда» в Тернопільській області продовжує підтримувати медиків, які рятують життя на фронті.…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3764.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.