Версія для друку

На запрошення укропівців до Хоросткова та Зборова приїхав Василь Шкляр з презентацією своєї «Трощі» (фоторепортаж)

Опубліковано в Новини 12.10.2017
Відомий український письменник Василь Шкляр побував у двох містечках Тернопілля зі своєю новою книгою «Троща».

Відвідати презентацію, поставити питання та поспілкуватися з автором мали можливість мешканці Хоросткова та Зборова.

На запрошення голови Тернопільського обласного осередку політичної партії «Українське об’єднання - УКРОП» Андрія Цибульського, письменник приїхав у нашу область. 11 жовтня Василь Шкляр презентував у містечках «Трощу», основу якої знайшов у розповідях та історичних фактах кількох сіл на межі Козівського та Тверебовлянскього районів.

Під час презентації у Хоросткові до письменника звернулася мешканка Копичинець пані Ярослава, яка спеціально приїхала на захід. Жінка розповіла, що її мама була учасницею Норильського повстання та відбула 10 років каторги, а тато був засуджений та відбував 25 років покарання, сама пані Ярослава народилася у Сибіру. Гостя подякувала Василю Шкляру за його книги, під час читання «Чорного ворона» її проймала надзвичайна гордість за те, що вона українка.

- Сьогодні наші краяни мали унікальну можливість поспілкуватися з живою легендою, з чудовим письменником. Окрім того, ми подарували примірники нової книги Василя Шкляра школам та бібліотекам громади. Видання цінні й тим, що підписані особисто автором, - розповіла депутат Хоростківської міської ради від партії УКРОП Любомира Іванісік.

З нетерпінням чекали письменника і у Зборові, де він розповів, що Тернопільщина для нього є дуже особливим краєм. У часи Голодомору, дідусь Василя Шкляра у пошуках їжі вирушив у наш край, де небайдужі люди йому допомогли. Ціною власного життя, він врятував свій рід.

- Читачі давно просили мене написати про УПА. Я взагалі, на замовлення не пишу, але у цій ситуації мої бажання, та бажання аудиторії співпали. Готуючи цикл романів про російсько-українську війну, я звісно не міг оминути цю важливу сторінку нашої історії, - говорить автор.

Школи і книгозбірні місцевої громади також отримали примірники «Трощі» з автографом автора.

- Люди з великим захопленням сприйняли новину про приїзд письменника. Попри будній, робочий день, прийшли на зустріч з автором, за новою книгою і автографом. Для нашого невеликого містечка це значна подія і я радий, що зміг бути причетним до її організації, - зазначив депутат Зборівської міської ради від партії УКРОП Юрій Сисак.

Під час автограф-сесії, читачі дякували письменнику за увагу до деталей та відзначали документальність його письма. Адже висвітлення таких складних і важливих тем, вимагають не стільки образності, скільки максимальної наближеності до реалій тих часів.

- Після презентацій до мене підходили люди, дякували за організацію зустрічі. Дуже приємно, що мешканцям Хоросткова і Зборова наша ініціатива сподобалася, що вони активно відгукнулися, прийшли і ставили питання, розповідали свої історії. Описані Василем Шклярем події дуже знакові для нашого краю і мало яку родину вони не зачепили у той час, тому ця книга близька чи не кожному, - переконаний депутат облради Андрій Цибульський.