За ініціативи тернопільського нардепа Люшняка уряд виділить мільярд гривень

Опубліковано в Новини 04.08.2017
Народний депутат України від 166-ого виборчого округу Микола Люшняк є автором багатьох законопроектів щодо розвитку фермерських господарств.

Тепер його ініціативи знайшли підтримку і в урядових кабінетах.

Під час візиту Прем’єр-міністра на Тернопільщину, очільник уряду мав можливість поспілкуватися з місцевими аграріями. В ході розмови Володимир Гройсман зазначив, що агросфера вже в наступному році отримає серйозну підтримку від держави. Поділяє його пріоритетне бачення сільського господарства в Україні і депутат з Тернопільщини Микола Люшняк. Обранець є членом профільного комітету та виступає співавтором низки законопроектів, що покликані допомагати агрогалузі.

Навесні цього року Микола Люшняк увійшов до авторського колективу двох важливих для сільгоспвиробників законопроектів. Перший із них стосується агрострахування. Україна знаходиться в зоні ризикового землекористування, коли постійно існують загрози  небезпечних природних явищ та несприятливих погодних умов. Вплив цих ризиків на   результати сільськогосподарського виробництва призводить до значних (до 70% у 2003 році) втрат врожайності, що загрожує стабільності сільськогосподарського виробництва та сталому розвитку аграрного сектора економіки.

«Нерозвиненість системи агрострахування призводить до того, що сільгоспвиробники вимушені відмовлятися від  глибокої спеціалізації як ефективного механізму господарювання та диверсифікувати ризики виробництва шляхом ведення  кількох видів діяльності. Водночас, для забезпечення належного рівня продовольчої безпеки в країні держава вимушена регулярно вдаватися до заходів фінансової допомоги потерпілим сільгоспвиробникам. Витрачаючи значні кошти з державного бюджету, держава покривала лише 10-20% понесених сільгоспвиробниками збитків», - йдеться у пояснювальній записці до проекту.

На думку Миколи Люшняка, відповідний рівень агрострахування дасть додатковий стимул фермерам і нівелює ризики втрат власних вкладень через несприятливі умови. Це особливо актуально цього року, коли Україна потерпала від пізніх холодів.

Ще один законопроект за авторством Миколи Люшняка стосується стимулювання створення та діяльності сімейних фермерських господарств. За даними Світової Організації продовольства та сільського господарства (ФАО) понад 83% валового виробництва продукції тваринництва та понад 51% продукції рослинництва у світі виробляється у сімейних фермерських господарствах – найбільш поширеній формі господарювання у сільській місцевості. В Європі сімейні та переважно самозайняті форми господарювання в сільській місцевості домінують практично в усіх галузях сільського господарства.

- За сприятливих умов щонайменше від 200 тис. до 1 млн. 100 тис. особистих селянських господарств могли б набути статус суб’єкта підприємницької діяльності, тобто сімейних ферм, без створення юридичної особи та бути повноцінними учасниками аграрного ринку. Лише такий підхід забезпечить еволюційний шлях укрупнення найменших господарюючих суб’єктів аграрної економіки в легальній площині, -  переконаний Микола Люшняк.

Про свою підтримку аграрного вектора розвитку держави заявив і Володимир Гройсман. Перебуваючи на Тернопільщині він наголосив, що уже з наступного року бюджет для галузі стане більшим.

- Ми працюємо над тим, щоби створити якісну програму підтримки фермерства. Найближчими тижнями маємо вийти на фіналізацію рішення. У проекті бюджету на 2018 рік уряд запропонує парламенту виділити 1 млрд гривень на підтримку невеликих фермерських господарств – для того, щоб на селі було не тільки вирощування, а й переробка продукту, створювалися робочі місця, –зауважив Прем’єр-міністр.

 

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.03.2024 soroka
Класичний університет Тернополя відтепер співпрацює з Люблінською Політехнікою
У четвер, 21 березня 2024 року ректор Західноукраїнського національного університету Оксана Десятнюк підписала договір про…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

BRC6n2f9ZaU.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.