Мешканець Тернопільщини масштабно ошукав чи не «пів-України»

Опубліковано в Новини 24.05.2017

Понад два десятка ошуканих осіб з різних куточків України вже звернулися в поліцію зі скаргою на мешканця Тернопільської області. 

Про те, що поліцейські Тернопільщини затримали 33-річного бучаччанина, якого підозрюють у вчиненні шахрайства в особливо великих розмірах, повідомили у відділі комунікацій ГУНП у Тернопільській області.

Гроші зловмисникові  надходили з усіх куточків України, та жоден з покупців так і не отримав товару, оголошення про продаж якого житель Бучацького району розміщував на сайті ОЛХ. Бо продавець насправді виявився звичайним шахраєм.

Як розповів начальник Бучацького відділення поліції Ярослав Побуринний, свою злочинну діяльність 33-річний житель райцентру розпочав ще восени минулого року. На безкоштовному сайті оголошень розмістив інформацію про те, що продає мобільний телефон iPhone 6. Ціну вказав привабливу, тому дзвінки від потенційних покупців надходили один за одним. За дзвінками слідували грошові перекази – люди надсилали хто п’ять тисяч гривень, хто десять – в якості завдатку.

- Як вдалося встановити під час досудового розслідування, зловмисник не мав жодного телефону на продаж, торгував, так би мовити, повітрям, а люди довіряли йому, - каже Ярослав Побуринний.

Спочатку обдурених покупців вдавалося водити за ніс, годуючи обіцянками, однак на початку січня до поліцейських надійшла перша заява від жителя Хмельниччини. Чоловік втратив майже одинадцять тисяч гривень, спокусившись на дешевизну мобільного відомої марки.

- Зловмисник намагався якось залагодити конфлікти з тими покупцями, що часто телефонували йому, вимагаючи повернення коштів та погрожуючи звернутись до поліції, - розповів слідчий відділення Роман Грисюк, -  Бувало, повертав частину грошей. Принаймні, про це засвідчують вилучені у підозрюваного під час санкціонованого обшуку понад 170 квитанцій про переказ коштів.

Такий спосіб шахрайської діяльності вимагав ще більшої активності, тому зловмисник, змінюючи номери телефонів, подавав все нові й нові оголошення про продаж неіснуючих гаджетів. 

Про масштаби діяльності 33-річного пройдисвіта можна лише здогадуватися. Наразі до поліцейських звернулися понад двадцять осіб, що потерпіли від дій шахрая. І в кожному випадку втрати становлять не менше десяти тисяч гривень.

Давати свідчення про злочини, вчинені жителем райцентру, до поліцейських  Бучаччини їдуть потерпілі з  усіх куточків Тернопільщини, Київщини, Хмельниччини, Одещини, Житомирщини, Львівщини, Закарпаття, Волині та інших регіонів. Люди в один голос заявляють – сумніватися щодо безпечності придбання товару не було підстав, адже зловмисник безперешкодно надавав свої анкетні дані, навіть копії документів надсилав.

Легкі гроші спонукали 33-річного бучаччанина до пошуку нових шахрайських схем. Тож він вирішив поекспериментувати з клієнтами електронної системи миттєвих інтернет-розрахунків. І там знайшлася жертва – житель Вінничини, повіривши пройдисвітові, втратив понад тридцять тисяч гривень.

- Досудове розслідування кримінального провадження, розпочатого за частиною 3 статті 190 КК триває, - розповів заступник начальника Бучацького відділення поліції Володимир Дудин. – Чи не щодня надходять заяви від нових жертв пройдисвіта, якому вже оголошено підозру та обрано запобіжний захід – цілодобовий домашній арешт.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.03.2024 soroka
Класичний університет Тернополя відтепер співпрацює з Люблінською Політехнікою
У четвер, 21 березня 2024 року ректор Західноукраїнського національного університету Оксана Десятнюк підписала договір про…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3810.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.