Тернополянам розповіли про чорношличників та героїв сучасності

Опубліковано в Новини 16.05.2017

11 травня в актовій залі Галицького коледжу члени історичного клубу «Холодний Яр» презентували книги «Чорні перемагають. Спомини про прадідів козацтва 72-ї бригади» та «Український календар Визвольної боротьби».

Президент історичного клубу «Холодний Яр», дослідник історичної спадщини України, редактор газети «Незборима нація» Роман Коваль, командир «Легіону Свободи» і командир окремої добровольчої чоти «Карпатська Січ» Олег Куцин, заслужений артист України Тарас Силенко та  фронтмент гурту «Тінь Сонця» Сергій Василюк завітали до Галицького коледжу імені В’ячеслава Чорновола, щоб збудити у серцях студентів та гостей заходу пам’ять про історичне минуле нашої Батьківщини, героїв, які захищали нас колись та продовжують захищати зараз.

Про книгу «Чорні перемагають. Спомини про прадідів козацтва 72-ї бригади», а також про командира полку «Чорних запорожців» — Петра Дяченка, розповів Роман Коваль. Він повідомив історичні факти, емоційно передавши їх так, неначе сам був присутній у цей період. За словами пана Романа, «чорні запорожці» були відважними та хоробрими захисниками. У нерівному бою, відстоюючи пам'ять українського народу, вони змогли показати, яким сильним є національний дух українців і що його ніколи не зможе зламати жодний ворог.

— Наш історичний клуб «Холодний Яр» все робить для того, щоб відновити пам'ять про борців визвольної боротьби не тільки в Галичині, а й на великій Україні. Щоб ми зрозуміли, що ми є нащадками великих прадідів - чорношличників, холодноярівців, січових стрільців, вояків УПА, дорошенкцівців, богданівців. Коли ми це зрозуміємо, ви уявляєте, яка гордість піде у наші серця, що ми не якісь перекотиполе, ми маємо велику історію, — зазначив Роман Коваль.

Передмову до вищезгаданої книги склав командир «Легіону Свободи» та захисник Донецького аеропорту Олег Куцин. Він розповів про те, як важливо знати історію своєї країни та тих, хто поклав за неї свої життя. Пан Олег зазначив, що спогади про період Козаччини надихають наших вояків на фронті і додають їм сил стояти далі. "Боротьба все ще попереду — каже пан Олег. — Ворог нас просто так не відпустить. Свобода дарованою не буває. Десь підсвідомо я розумів, що прийдеться поборотися. Тільки, єдине, я думав, що на мій вік це вже не випаде, а мої внуки чи діти застануть боротьбу. А тут прийшов цей час, коли мені прийшлося стати свідком, як відроджується епоха української героїки, як відроджується вояцький дух. У мене на очах виросла нова когорта борців за українську славу". Крім того Олег Куцин поділився зі студентами коледжу спогадами про створення книги: "У київської організації виникла ідея видати календар визвольної боротьби, але дат було надто багато і ми вирішили, що набагато зручніше буде помістити цю інформацію в книгу."

Склавши велику подяку Галичині за Легіон Українських Січових Стрільців, за Українську Повстанську Армію, за дивізію «Галичина», за найсвідоміший вибір на референдумі 1991 року фронтмент гурту «Тінь сонця» Сергій Василюк виконав пісню «Народна війна».

До слова запросили також голову української молодіжної організації «Сокіл» — Юрка Черкашина (псевдонім «Чорнота»). Цей хоробрий хлопець, який також побував на фронті, розповів про те, що зараз сучасне суспільство багато інформації знає про вікінгів, самураїв, а про тих воїнів, які віддали за них своє життя, молодь не знає майже нічого. Це доволі сумно, адже знати історію свого краю, цікавитися фактами боротьби в якій українці, незважаючи ні на що, боролися за свою незалежність та волю, повинен знати кожен. «Українці – найкращі воїни!», — із гордістю ствердив Чорнота.

Представники історичного клубу закликали представників місцевої влади вшанувати пам'ять керівника генерального штабу армії УНР Євгена Мишківського, який загинув і похований у Тернополі, бо, за словами Романа Коваля, наші діди і прадіди служили під його керівництвом.

Завершилася зустріч піснею «Любо, братці, любо», яку Сергій Василюк і Тарас Силенко виконали разом із глядачами.

 

 

 Студентки спеціальності «Видавнича справа та редагування» Галицького коледжу Софія Борак та Мар'яна Креховець

Прокоментувати:

СОЦІУМ

18.04.2024 soroka
Українська команда Тернопільщини відремонтувала три автівки для Сил спеціальних операцій
Волонтерський штаб «Українська команда» в Тернопільській області відремонтував Силам спеціальних операцій ЗСУ 3 автомобілі. Вони…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

gGB9wzgvs24.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.