Не все так просто з «доступними ліками», як могло видатися тернополянам

Опубліковано в Новини 20.04.2017

За деякі медикаменти доведеться доплатити.

В Україні одночасно діють дві програми, за якими пацієнти можуть скористатися безкоштовними ліками - якщо вони від українського виробника або ж імпортними медикаментами - з частковою доплатою. У чому полягає відмінність між програмою «Доступні ліки», що почала діяти 01 квітня 2017 року, та безкоштовним відпуском лікарських засобів, передбаченим Постановою Кабміну від 1998 року, пояснила заступник начальника Управління охорони здоров’я Тернопільської ОДА Лідія Чайковська.

За її словами, до Постанови Кабміну «Про впорядкування безоплатного та пільгового відпуску лікарських засобів за рецептами лікарів у разі амбулаторного лікування окремих груп населення та за певними категоріями захворювань» №1303 входить широкий спектр медикаментів, які люди пільгових категорій, перебуваючи в амбулаторно-поліклінічних умовах, мають можливість отримати безкоштовно. Однак гроші на виконання цієї постанови не виділяються окремо, як тепер це зробив Уряд на реалізацію програми «Доступні ліки».

«На забезпечення пільгових категорій населення амбулаторним лікуванням кошти беруться з бюджету самої лікарні. Нині ж на реалізацію програми «Доступні ліки» Уряд загалом виділив 500 млн. грн., 13 млн. 761 тис. грн. з яких отримала Тернопільщина. Ці гроші було розподілено пропорційно до того, скільки хворих перебуває на диспансерному обліку в кожній області», – наголосила Лідія Чайковська.

Крім того, що програмою «Доступні ліки» можуть скористатися лише хворі, які не перебувають у стаціонарі, заступник начальника охорони здоров’я ТОДА зауважила, що перелік ліків за цими двома позиціями також відрізняється.

«Спектр медикаментів, передбачених постановою кабміну, – більш ширший і охоплює близько 40-ка різних нозологічних захворювань. Програма «Доступні ліки» зорієнтована лише на пацієнтів із серцево-судинними захворюваннями, цукровим діабетом ІІ типу та бронхіальною астмою. Однак це ті хвороби, від яких людина може померти або стати інвалідом, якщо не лікуватися і якщо захворювання перейде в ускладнення», – зазначила Лідія Чайковська. – Водночас ще одна відмінність полягає у тому, що на безкоштовні ліки було виділено дуже мало грошей, а тому не всі могли ними скористатися. Теперішня програма ж полягає у їх доступності для кожного хворого по трьох вищезазначених нозологіях, який перебуває на диспансерному обліку. Відтак, якщо купувати ліки від українських виробників, то вони для хворих виходять абсолютно безкоштовні, бо їхню вартість повністю сплачує держава, натомість імпортні медикаменти передбачають часткову доплату – але не більше 50% від вартості».

 

Нагадаємо, 19 квітня, голова Тернопільської ОДА Степан Барна здійснив рейд аптеками міста, щоб переконатися у забезпеченні реалізації програми «Доступні ліки». Станом на той день до програми вже приєдналися 149 аптек області й було виписано більше 9 тисяч рецептів.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.03.2024 soroka
Класичний університет Тернополя відтепер співпрацює з Люблінською Політехнікою
У четвер, 21 березня 2024 року ректор Західноукраїнського національного університету Оксана Десятнюк підписала договір про…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3787.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.