Київ просять почути, що на Тернопільщині з водою - біда

Опубліковано в Новини 23.09.2016

Відповідне звернення до Президента, Голови Верховної ради та Прем'єр-міністра прийняли депутати на сесії обласної ради 22 вересня. У ньому йдеться:

"Протягом двох останніх років на території Тернопільської області внаслідок кліматичних змін спостерігається значне обміління, а в багатьох населених пунктах і повне висихання джерел, потоків, малих річок та ставків, про що свідчить аналіз водних ресурсів області. Також спостерігається катастрофічне зменшення дебіту верхніх водоносних горизонтів і зниження запасів підземних прісних вод. У результаті  в багатьох районах області, де для побутових і господарських потреб використовувалися шахтні колодязі, зникла вода. Це створило серйозні проблеми життєдіяльності, в першу чергу для сільського населення та несе в собі загрозу соціальної напруженості.

За водозабезпеченістю Тернопільська область займає 15 місце в Україні.   Розподіл водних ресурсів по території області нерівномірний. Найменше водозабезпеченими є Борщівський, Гусятинський, Заліщицький та Чортківський райони.

         У зв’язку з великою розгалуженістю і маловодністю гідрографічна сітка дуже залежна від поповнення запасів атмосферними опадами та вразлива до зовнішніх чинників. Геологічні особливості території області зумовлюють тісний зв'язок поверхневих вод зі всіма горизонтами підземних вод.

Вказані чинники потребують оперативного реагування та проведення робіт із спорудження свердловин для централізованого забезпечення водою вододефіцитних територій, проведення заходів щодо збереження та попередження забруднення водних об’єктів, відновлення й облаштування джерел і витоків річок, інвентаризації наявних артезіанських свердловин.

Такий стан справ вимагає від органів державної влади підвищеної відповідальності, праці та чималих фінансових і матеріальних ресурсів.

Враховуючи актуальність та важливість ситуації, що склалася в області з питною водою (звернення сільських, селищних, міських, районних рад, об’єднаних територіальних громад щодо стурбованості станом водних ресурсів в районах та області загалом), депутати Тернопільської обласної ради звертаються до Вас передбачити виділення коштів із Загальнодержавної цільової програми розвитку водного господарства та екологічного оздоровлення басейну річки Дніпро на період до 2021 року для реалізації наступних завдань:

1)    проектування і спорудження артсвердловин та водогонів для централізованого забезпечення водою у вододефіцитних населених пунктах області чи їх окремих частинах;

2)    проведення робіт щодо будівництва каналізаційних очисних споруд, збереження та відновлення природних джерел, збільшення водності річок, віднесення водно-болотних угідь та окремих водних об’єктів (джерел, струмків) до природно-заповідного фонду;

3)    забезпечення ремонту існуючих водогонів питної води у населених пунктах області;

4)    проведення наукових досліджень з питань водозабезпечення області та напрацювання шляхів вирішення проблем водопостачання;

5)    збільшення лісистості області шляхом створення нових лісових насаджень.

 

Депутати Тернопільської обласної ради сподіваються на Ваше розуміння та підтримку".

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.03.2024 soroka
Класичний університет Тернополя відтепер співпрацює з Люблінською Політехнікою
У четвер, 21 березня 2024 року ректор Західноукраїнського національного університету Оксана Десятнюк підписала договір про…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3835.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.