Тернополяни відвідали найбільшу в світі лабораторію фізики високих енергій

Опубліковано в Новини 22.09.2016

З 12 по 17 вересня тривало навчання у Четвертій науковій школі з фізики на базі Європейської організації ядерних досліджень (CERN) двох слухачів Тернопільського обласного відділення МАНу з фізики та астрономії Макарчука  Богдана, учня 11 класу Тернопільської спеціалізованої школи  І-ІІІ ст. № 3 з поглибленим вивченням іноземних мов та Мочульської Вікторії, студентки першого курсу Київського національного університету ім. Т. Шевченка.

 Завдяки активній партнерській співпраці Національного центру «Мала академія наук України» з CERN тернопільські школярі  відвідали найбільшу в світі лабораторію фізики високих енергій. До участі залучалися слухачі-переможці ІІІ етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН України, які досконало володіють англійською мовою. Учні мали змогу поспілкуватися з провідними науковцями світу, поспостерігати за роботою в лабораторії, ознайомитися з перспективними напрямами наукових досліджень у галузі фізики високих енергій, відвідати наукові установи та експериментальні лабораторії CERN.

 «Можливість побачити, чим займаються провідні спеціалісти з фізики, випадає не кожному, я радий, що зміг побувати в CERN. На лекціях нам розповіли про стандартну модель, про конструкцію і принцип роботи колайдера, темну матерію, історію самого CERN та відкриттів, що там були зроблені, зокрема бозон Хіггса. Дуже вразили досліди в лабораторії при CERN – S’Сool lab. Ми власноруч зробили камеру Вільсона, де спостерігали за треками, які залишають заряджені частинки, що рухаються в ній, розпізнавали їх», – ділиться враженнями Макарчук Богдан.

 

Мали МАНівці нагоду і поспілкуватися з Міністром освіти і науки України Лілією Гриневич, яка прилетіла у CERN 15 вересня. Міністр зазначила, що в Україні багато талановитої молоді, і держава й надалі всіляко підтримуватиме схожі міжнародні проекти зі стажування юних науковців та їхніх викладачів за кордоном у престижних дослідницьких центрах. На початку грудня стажування у CERN проходитимуть і українські педагоги. Тут для них НЦ «МАНУ» організує IV Наукову школу з фізики.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.04.2024 soroka
Кличко зустрівся у Києві з мером Гамбурга і розповів про допомогу від німецького міста-побратима
Мер Києва Віталій Кличко зустрівся з мером Гамбурга Петером Ченчером і розповів про нову партію…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3835.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.