На Тернопільщині не вся питна вода - питна

Опубліковано в Новини 24.06.2016

У деяких водогонах виявили неякісну воду.

Про це зазначають на сайті Держсанепідслужби Тернопільської області.

В області функціонує 456 джерел централізованого водопостачання населення, із них 40 комунальний, 128 відомчих, 288 сільських водогонів і 4056 джерел децентралізованого водопостачання, з них 3708 – колодязів, 158– каптажів та 195– артезіанських колодязів. 

Із 456 централізованих водогонів не відповідає санітарним нормам 16 (3,5 %), через відсутність зон санітарної охорони – 9 (1,9 %), знезаражуючих установок – 7 (1,5 %).

Cпеціалістами міжрайонних відділів та відділень ДУ«Тернопільський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України» за поточний 2016 рік було відібрано та досліджено із централізованих джерел водопостачання 1316 взірців питної води за санітарно-хімічними показниками, із них 142 (10,8%) взірців не відповідали санітарно-гігієнічним нормативам, за мікробіологічними показниками – 1496 взірців, із них 140 (9,4 %) взірців не відповідали санітарно-гігієнічним нормативам. 

Із децентралізованих джерел водопостачання відібрано та досліджено 3782 взірців питної води за санітарно-хімічними показниками, із них 736 (19,5%) взірців не відповідали санітарно-гігієнічним нормативам, за мікробіологічними показниками – 2194 взірців, із них 383(17,5%) взірців не відповідали санітарно-гігієнічним нормативам.

Останнім часом якість води дещо погіршилась із джерел централізованого водопостачання м.Чорткова, м.Борщова, м.Теребовлі та окремих сільських водогонах Кременецького, Борщівського, Теребовлянського та Козівського районів.

На якість питної води систем централізованого водопостачання негативно впливає відсутність у багатьох населених пунктах необхідних потужностей для очищення до нормативних вимог питної води та стічних вод, незадовільний стан водопровідних споруд і мереж, що вимагає реконструкції діючих фільтрувальних станцій та систем водовідведення, каналізування населених пунктів сільської зони.

У населених пунктах, де відсутнє централізоване водовідведення, для скидання стічних вод населення користується септиками або вигрібними ямами, використання яких спричиняє тенденцію погіршення екологічного стану джерел водопостачання, що призводить до їх забруднення патогенними бактеріями та вірусами. 

Органи місцевого самоврядування постійно інформуються Держсанепідслужбою з питань стану водопостачання населення, однак не вирішується питання виділення коштів для закупівлі деззасобів та проведення дезінфекції питної води з джерел децентралізованого водопостачання. Без вирішення даної проблеми неможливо з гарантією забезпечити жителів сільських населених пунктів якісною питною водою. 

Щорічно якість питної води в ряді населених пунктів області погіршується через забруднення водоносних горизонтів в результаті сільськогосподарської діяльності, значну кількість проривів на мережах через їх зношеність, відсутність санітарно-захисних зон, тощо.

Як правило, питна вода з колодязів, каптажів використовується без попереднього очищення та знезараження, не відповідає санітарним нормам благоустрій прилеглої території до криниць, відсутність стоку і можливість підтоку дощових вод, що може стати фактором, коли вода не відповідає санітарно-гігієнічним нормативам.

Крім цього, джерела децентралізованого водопостачання потребують відновлення, капітального ремонту та благоустрою прилеглої території.

Невідповідність якості питної води нормативним вимогам – одна із причин розповсюдження в державі багатьох інфекційних (вірусний гепатит А, черевний тиф, ротавірусні інфекції і т.д.) та неінфекційних ( захворювання системи травлення, серцево-судинної та ендокринної системи і т.д.) захворювань.

Регіональна програма «Питна вода Тернопілля» на 2006-2020 роки, зокрема розвиток і реконструкція систем водопостачання та водовідведення в повному обсязі не виконується, з огляду на недостатнє фінансування. 
Водночас слід відмітити, що органи державної виконавчої влади та місцевого самоврядування, керівники підприємств і господарств не приділяють належної уваги забезпечення населення доброякісною питною водою, що є порушення ст.18 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» ст.7 Закону України «Про питну воду та питне водопостачання».


Лікар з комунальної гігієни
відділення організації санітарно-
гігієнічних досліджень Л.Й.Блажкевич

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.03.2024 soroka
Класичний університет Тернополя відтепер співпрацює з Люблінською Політехнікою
У четвер, 21 березня 2024 року ректор Західноукраїнського національного університету Оксана Десятнюк підписала договір про…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3818.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.